FAQ-Frågor och svar

Ofta ställda frågor om Värmdö gymnasium

Är alla lektioner lärarledda?

Ja, alla lektioner är lärarledda; vi arbetar inte med självstudier där elever lämnas ensamma stora delar av lektionstiden. Däremot får elever förstås självständiga uppgifter att utföra men läraren finns hela tiden tillgänglig i klassrummet för frågor, hjälp och stöd.

Lärarledd undervisning sker i klassrummet, i laborationssalarna, vid seminarier, studiebesök, rollspel m.m.

Värmdö gymnasium har ingen matsal; hur får eleverna lunch?

Våra elever får ett matkort som gäller på ett trettiotal olika restauranger vid Gullmarsplan, i Globenområdet, på Södermalm och i Hammarby sjöstad. Systemet med matkort gör det möjligt att äta god och näringsriktig mat som man själv väljer. Kortet laddas två gånger per termin med ett belopp som motsvarar 70 kr per skoldag och man kan ta ut upp till 90 kr per dag (men då räcker inte pengarna hela perioden).

Vi har en cafeteria på skolan som serverar två varma maträtter varje dag för 70 kr. Cafeterian har också grillsmörgåsar, pajer och piroger samt sallad. Elever kan också ta med egen mat hemifrån och värma i cafeterians mikrovågsugnar.

Varför heter skolan Värmdö gymnasium när den ligger i Stockholm?

Värmdö gymnasium är en kommunal skola som tillhör Värmdö kommun. Värmdö hyr fastigheten vid Gullmarsplan av Stockholms skolfastighetsbolag SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB). Vi är kanske den enda kommunala skolan i Sverige som inte ligger i hemkommunen.

Värmdö kommun har ytterligare en gymnasieskola. Den ligger på Värmdö och heter Gustavsbergs gymnasium.

Rapporteras all frånvaro till föräldrarna?

Ja, ogiltig frånvaro skickas samma dag till föräldrarnas e-postadress. Föräldrar kan alltid gå in och själva se sina barns totala frånvaro.

Vilka kurser har ni som individuellt val?

Vi erbjuder mellan 25-30 kurser som individuellt val. I kurskatalogen på hemsidan finns mer information om våra kurser.

Hur långa är skoldagarna?

Dagarna är olika långa för varje dag och varje klass. Följ länkar nedan för att se exempel på scheman för flera skolans klasser.

Några exempel på scheman: EK ES NA SA TE

Får man full meritpoäng på Värmdö gymnasiums program?

Ja, man kan få full meritpoäng på alla våra utbildningar. Då måste man läsa moderna språk, minst steg tre, och använda sitt individuella val för kurser som ger meritpoäng. Våra studievägledare hjälper alla elever med de olika valen när det blir aktuellt.

Läs mer om meritpoäng: https://www.antagning.se

Får alla elever busskort?

Elever som bor längre bort än sex kilometer får SL-kort som gäller på dagtid, vardagar. Kortet kan, på egen bekostnad, kompletteras med fritidsbiljett och gäller då dygnet runt alla veckans dagar.

Blir man behörig till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar efter att ha gått NaturSam på Värmdö gymnasium?

Ja, om man väljer Fysik 2 som individuellt val i åk 3. Vi garanterar att den kursen erbjuds varje år.

Blir man behörig till civilingenjörsutbildningar efter att ha gått Teknikprogrammet på Värmdö gymnasium?

Ja, om man läser Fysik 2 som individuellt val i åk 3.