Estetiska programmet inriktning musik

Du som vill få högskolebehörighet och samtidigt utveckla dig musikaliskt eller tänker dig en framtid inom något av musikens arbetsområden är välkommen att låta dig inspireras på vårt estetiska program med musikinriktning. Efter examen från Estetiska programmet är du väl förberedd för att fortsätta studera musik. Du har också behörighet för högskolestudier inom samhällsvetenskap och humaniora.

Estetiska programmet passar dig som vill ge ditt musikintresse tid att utvecklas under gymnasietiden och samtidigt nå en bred högskolebehörighet. Du får enskild undervisning i ditt huvudinstrument och ett biinstrument, medan ämnen som till exempel ensemble och gehörs- och musiklära läses i mindre grupper. För att söka musikinriktningen förväntas du ha vissa förkunskaper inom musik samt färdighet på ditt huvudinstrument – bas, gitarr, piano, trummor, musikproduktion, sång eller singer-songwriter. Du som söker Estetiska programmet på Värmdö gymnasium kommer att kallas till ett färdighetsprov i mars/april där du får visa dina musikaliska kunskaper i ditt huvudinstrument.

För att bredda behörigheten till högskolan har vi lagt till matematik 2b som en fördjupningskurs. Vill du också läsa moderna språk steg 3 kan du göra det som individuellt val redan i årskurs 1.

Timplaner

Kontaktpersoner för Estetiska programmet :

Vad finns för olika inriktningar på Musikprogrammet?

När man söker väljer man ett “instrument”: elbas, elgitarr, musikproduktion, piano/keyboard, singer/songwriter, slagverk (trummor) eller sång.

Hur många elever tar ni in?

Varje år tar vi in en klass som består av

  • Elbas – två elever
  • Elgitarr – ca fyra elever
  • Musikproduktion – fyra elever
  • Piano/Keyboard – två elever
  • Singer/Songwriter – fyra elever
  • Slagverk – två elever
  • Sång – åtta till tio elever
När är inträdesproven?

De kommer ske under v. 11.

Hur går ett inträdesprov till?

Gå in på musik.vgy.se och klicka på “Att söka” i den högra menyn. Där finner du information om vad man gör på proven för de olika inriktningarna, och där kommer även de obligatoriska låtarna finnas när det börjar närma sig.

Hur anmäler man sig till inträdesproven?

När du söker till Estetiska programmet på Värmdö gymnasium via gymnasieantagningen blir du automatiskt anmäld till färdighetsprovet och kommer att få en kallelse.

Hur många musikkurser läser man i årskurs 1?

Instrument eller Sång 1 – lektion på ditt huvudinstrument. På de flesta inriktningar är det 40 minuters individuell lektion/vecka. Vissa veckor har vi gemensamma lektioner och kanske repeterar inför en konsert.
Ensemble med körsång – två lektioner per vecka där en lektion är Ensemble och en lektion är Kör. På kören sjunger alla tre årskurser tillsammans.
Bruksspel och ackompanjemang – två lektioner per vecka där den ena är en grupplektion och den andra en individuell lektion då du en termin spelar gitarr och den andra piano.
Gehörs- och Musiklära – en lektion per vecka där du får lära dig musikteori.
Totalt har du 6-7 musiklektioner per vecka beroende på vilken inriktning du går.

Måste man kunna musikteori för att börja hos er?

Nej! Kursen Gehörs- och musiklära börjar med musikteori från början.

Vad är individuellt val?

I årskurs tre läser man två kurser som man väljer själv (valet gör man i januari i årskurs två). Då kan man välja kurser som ger mer behörighet, t.ex. Matte 3 eller Naturkunskap 2. Det går bra att välja en kurs som man vill läsa för att det är intressant eller roligt, t.ex. Körsång eller Programmering. Man kan även välja att som ett av sina individuella val fortsätta läsa det språk man läst i nian.

Kan man läsa moderna språk?

Ja, du får fortsätta med det språk du läste på grundskolan (Spanska, Franska eller Tyska), men det är inget som är obligatoriskt. Om man vill kan man fortsätta med det även i årskurs två.

Det går alltid bra att maila oss om det är något speciellt du undrar över.
maria.jacobsson@vgy.se

Gemensam undervisning för programmet
Estetisk kommunikation 1 100p
Konstarterna och samhället 50p
Inriktningskurser
Ensemble med körsång 200p
Gehörs- och musiklära 1 100p
Instrument eller sång 1 100p
Programfördjupning
Arrangering och komposition 100p
Bruksspel och ackompanjemang 100p
Ensemble 2 100p
Instrument eller sång 2 100p
Matematik 2b 100p