Regler

 • ÖPPETTIDER
  Alla skoldagar 08.30-16.00

 • LÅNEKORT OCH PIN-KOD
  Du behöver ha ditt lånekort eller personnummer samt PIN-kod för att låna böcker i biblioteket och LC. När du börjar hos oss får du en PIN-kod som består av fyra nollor (0000); den ska du själv ändra till en personlig kod. Det gör du enkelt via bibliotekets katalog, genom att du loggar in och klicka in på Mina uppgifter.
Det är inte tillåtet att låna böcker på varandras lånekort.
 • LÅNETIDEN
  är normalt 4 veckor för bibliotekets fackböcker och 6 veckor för skönlitteraturen. Läroböcker får du behålla så länge kursen pågår. Om du behöver längre tid på en lärobok, hör av dig till bibliotekarierna så får du hjälp med att förlänga lånet.

 • ÅTERLÄMNING

    Biblioteksböckerna återlämnas i boxen utanför biblioteket.
    Läromedel återlämnas i C-huset, i boxarna utanför LC.

    Förväxling av läromedelsexemplar är väldigt vanligt.Sätt en namnetikett på bokens framsida, för att förhindra detta.Varje bok har en streckkod på baksidan med ett unikt nummer. 

Du är skyldig att återlämna just det exemplar som du har lånat.
 • FJÄRRLÅN, INKÖPSFÖRSLAG, RESERVATIONER
  Genom oss kan du beställa böcker och artiklar från andra bibliotek. Du får gärna lämna inköpsförslag till oss, om du har bra tips på böcker eller tidningar vi borde ha. Du kan också ställa dig på kö på utlånade böcker (reservera en bok), antingen direkt i biblioteket eller via vår katalog. Vi mailar dig på FC när boken har kommit.

 •  FÖRSENADE BÖCKER
  Om du fått en påminnelse på en bok som du fortfarande vill behålla måste du förlänga lånet. Det gör du i biblioteket eller i LC. Biblioteksböcker kan du också låna om via bibliotekskatalogen.

  Biblioteket skickar ut påminnelser varje vecka till berörda elevers FC-mail. Om du har fått tre påminnelser på en bok och fortfarande inte återlämnat den, blir ditt lånekort tillfälligt spärrat. Du får inte låna nya böcker i biblioteket eller LC förrän den sena boken är återlämnad.
Spärren försvinner automatiskt när boken återlämnas.
 • ERSÄTTNINGSAVGIFTER
  Om du tappar bort en bok så måste du ersätta den. Antingen köper du ett nytt exemplar i bokhandeln och lämnar in till biblioteket, tillsammans med kvitto.
  Du kan också välja att ersätta läroböcker kontant genom att betala en schablonsumma i skolans cafeteria: 250 kr per bok, 100 kr per facit samt 50 kr per pocket. Kvittot visas för bibliotekarierna, som tar bort boken från ditt konto. Om du har tappat bort en talbok, prata med bibliotekarierna.
Att ersätta borttappade böcker är den enda avgift man kan råka ut för i biblioteket.
 • GOD STUDIEMILJÖ
  Nytt från höstterminen -15 är våra två tysta studierum.

  Självklart ska biblioteket vara en god studiemiljö. Det förutsätter att vi tar hänsyn till varandra och respekterar de tysta studieplatserna. Det är inte tillåtet att ha med mat eller dryck. 

 • KONTAKTA BIBLIOTEKARIERNA
  via biblioteket(@)vgy.se eller på tel 08-505 55 126/27, om du har frågor eller synpunkter. Se också rutan här intill för att få mer detaljerad kontaktinformation till bibliotekarierna.
Läromedelscentralen
Du lånar läroböcker via din lärare.
I undantagsfall kan bibliotekarierna hämta upp böcker från LC till dig.
Du beställer då boken direkt i biblioteket eller via mail:
biblioteket(@)vgy.se

Beställ boken senast kl 12. Hämta sedan boken ibiblioteket från kl 13 och framåt.

Behöver du boken akut – kolla i Inläsningstjänst

Kontakta bibliotekarien


Helena Pahlmblad
Tel. 08-50 55 5127
helena.pahlmblad(@)vgy.sev

Lovisa Sagnell
Tel. 08-50 55 5126
lovisa.sagnell@vgy.se

Postadress:
Box 7030
121 07 Stockholm-Globen
biblioteket(@)vgy.se

Besöksadress:
Simlångsvägen 26, Årsta
T-station: Gullmarsplan